Expositie, boek en film over de bevrijding van Tilburg

Op zaterdagmiddag 26 oktober opent burgemeester Theo Weterings van de gemeente Tilburg in het Peerke Donders Paviljoen de tentoonstelling ‘De Laatste Getuigen’. Onder dezelfde titel wordt een door Caroline Evers en Paul Spapens geschreven boek gepresenteerd en gaat een documentaire in première. ‘De Laatste Getuigen’ gaat over de bevrijding van Tilburg.

FOTO ICOON PROJECT LAATSTE GETUIGEN

 

Deze foto staat centraal in ‘De Laatste Getuigen’ van het Peerke Donders Paviljoen. De foto is gemaakt in augustus 1945. De Tilburgse jongeren op de foto stralen kracht, enthousiasme en optimisme uit. Ze hebben zich door de bezetting niet klein laten krijgen en ze maken zich op om de Wederopbouw ter hand te nemen. Foto: Collectie Ans van Raak.

Centraal in de tentoonstelling, in het boek en in de film staan dertien hoogbejaarde Tilburgers die de bevrijding hebben meegemaakt. Zij zijn de ‘laatste getuigen’, zij vertellen over wat ze hebben gezien en ervaren. De getuigenissen zijn zeer indrukwekkend. Door hen de hoofdrol te geven wordt op een unieke manier het verhaal verteld.

Het boek (170 pagina’s) met veel, nooit eerder gepubliceerde foto’s is te koop in de Tilburgse boekhandels. Het kost 15 euro. De documentaire die van ‘De Laatste Getuigen’ is gemaakt is te zien tijdens de expositie in het Peerke Donders Paviljoen. De tentoonstelling vertelt het verhaal aan de hand van foto’s, de herinneringen van ‘De Laatste Getuigen’ en van bijzondere voorwerpen. Na een oproep zijn door Tilburgers tientallen voorwerpen ter beschikking gesteld die op de een of andere manier iets te maken hebben met de bevrijding. Deze voorwerpen variëren van granaatscherven afkomstig uit een verwoest huis tot een ring gemaakt van glas van een neergestort vliegtuig.

‘De Laatste Getuigen’ is de bijdrage van Peerke Donders aan de viering en de herdenking van 75 jaar bevrijding van Tilburg. Na een jarenlange en uiterst wrede bezetting werden de Duitsers uit Tilburg verjaagd op de geboortedag van Peerke Donders. Sinds de bevrijding op 27 oktober 1944 is Peerke Donders onlosmakelijk aan dit misschien wel grootste moment uit de Tilburgse geschiedenis verbonden. Het lag dan ook voor de hand dat de Stichting Petrus Donders Tilburg aandacht zou besteden aan 75 jaar bevrijding.

De tentoonstelling is van zondag 27 oktober tot en met 5 mei volgend jaar elke woensdag- en zondagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur te zien in het Peerke Donders Paviljoen. Dan kan ook de indringende documentaire worden bekeken. Op zondag 27 oktober wordt om 14.30 uur ook de geboortedag van Peerke Donders gevierd in de Peerke Donders Kapel. Iedereen is hierbij welkom. Na afloop van de mis is er gelegenheid de nieuwe expositie te bekijken in het Peerke Donders Paviljoen. De komende maanden organiseert Peerke Donders geregeld lezingen over de bevrijding. Op 24 november vertelt Paul Spapens het verhaal over de bevrijding van Tilburg. Uiteraard is het boek ook te koop in het Peerke Donders Paviljoen.