Sinds vandaag heeft ook De Reit een actief buurtpreventie team. In samenwerking met en dank aan politietean Leijdal en de buurtpreventie van Zorgvlied hebben ze vandaag hun eerste ronde gelopen. Als alles mee zit zullen ze vanaf nu vaker te zien zijn in het straatbeeld.

buurtpreventie

 

Vrijwilligers van het buurtpreventieteam lopen of fietsen door de wijk en zijn alert op bijzonderheden. Ze maken een praatje met buurtbewoners en weten zo wat er leeft in de buurt. Ook maken ze bewoners attent op onveilige situaties. Het feit dat de vrijwilligers zichtbaar op straat aanwezig zijn schrikt inbrekers en vandalen af. Vrijwilligers gaan nooit zelf nooit tot actie over, dat laten ze over aan de politie.

Buurtpreventie kan veel opleveren voor de vrijwilligers. Ze maken maken kennis met nieuwe buurtbewoners en er ontstaan nieuwe sociale contacten. Maar ook de waardering die je als vrijwilliger krijgt van buurtbewoners geeft voldoening. Meedoen aan de buurtpreventie zorgt dat je in beweging bent en geeft een zinvolle invulling aan je dag. Vrijwilligers van buurtpreventie investeren in zichzelf en ontwikkelen hun eigen kwaliteiten en talenten.

In de gemeente Tilburg (dus inclusief Berkel-Enschot en Udenhout) is er een nagenoeg dekkend netwerk van buurtpreventieteams en WhatsApp groepen. De gemeente is er trots op dat er ruim 400 mensen in 30 buurten dagelijks of wekelijks actief bezig zijn voor de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk.Buurtpreventieteams worden op vele manieren ondersteund. Dat kan zijn door trainingen, door contact met de wijkagent of door de gemeente. Een jaarlijkse attentie wordt ook nooit vergeten.