logo wijkraadtilburg3westgemeentetilburgverrijkjewijkcontourdetwernf

Op zaterdag 8 december 2018 vindt er in het VerHalenHuis in Tilburg-Noord een dialoogmiddag plaats over het koloniale verleden en het multiculturele heden van Nederland. Drie inhoudelijke deskundigen zullen een lezing verzorgen en aanwezigen treden met elkaar over dit thema in dialoog. Deze dialoogmiddag staat in het teken van het bijdragen aan meer wederzijds begrip in de multiculturele Tilburgse samenleving en sluit aan bij het ideaal van een ‘inclusieve stad’. Dit is tevens één van de vier thema’s van het bestuursakkoord van het Tilburgse gemeentebestuur. Vandaar dat verantwoordelijk wethouder Erik de Ridder de dialoogmiddag opent.

Misvattingen over het koloniale verleden van Nederland door mevrouw Rowan van der Stelt (historicus). Als historicus ziet Rowan van der Stelt het als haar verantwoordelijkheid om mensen bewust te maken van de misvattingen over het koloniale verleden en een bijdrage te leveren aan een inclusievere geschiedenis. Niet alleen een verantwoordelijk als historicus, maar ook als persoon. Momenteel werkt zij ook met Gyonne Goedhoop en Stichting Zieraad aan een bundel met persoonlijke verhalen van diverse individuen in Rotterdamse context over de erfenissen van het koloniale verleden.

Racisme en Beeldvorming in de hedendaagse context door mevrouw Maria Luce (jurist en socioloog). Maria Luce rondt momenteel een wetenschappelijk onderzoek af naar (kleurenblind) racisme in het Nederlands onderwijs: “Teachers, Textbooks and Black Identity: Color-blind Racism in Dutch Education (1968-2017)”. Maria Luce geeft gastcolleges en is zelfstandig onderzoeker op het gebied van racisme.

Een persoon proces: dekolonisatie, confrontatie en acceptatie door mevrouw Gyonne Goedhoop (historicus). Gyonne Goedhoop, geboren en getogen op Aruba, is een vrouw met roots uit verschillende culturen: Javaans-Surinaams , Creools-Surinaams waarbij o.a. (West-Afrikaans), Wit Nederlands en Joodse vertakkingen te vinden zijn. Haar persoonlijke achtergrond en ervaringen zijn de redenen waarom ze zich met thema’s bezighoudt, zoals: identiteit, racisme, (de)kolonisatie en (vrouwelijke) seksualiteit.

Alle drie de sprekers zijn verbonden aan de organisatie ‘Counter/Narratives’. Deze naam staat voor de alternatieve verhalen en discoursen die een ander licht werpen op de narratieven (verhalen) die binnen onze culturen de hoofdtoon voeren en geen ruimte krijgen binnen het dominante discourse- the master narrative. Het gevolg is een eenzijdige beeldvorming die vertaald wordt in verschillende lagen van de samenleving waarbij inclusiviteit en meerstemmigheid ontbreken. Alle geïnteresseerden zijn welkom bij deze dialoogmiddag. De entreekosten bedragen € 5,- per persoon, welke contant en bij binnenkomst kunnen worden voldaan.

Dialoogmiddag om Tilburgers te verbinden

Tilburg is een multiculturele stad, met mensen met allerlei verschillende culturele achtergronden. Meer dan een kwart van de 214.000 inwoners heeft een andere culturele achtergrond dan de Nederlandse. Zo wonen er ruim 8.000 mensen met een ‘Afro-Caribische’ achtergrond in Tilburg; mensen met hun roots in Suriname of de (voormalige) Nederlandse Antillen en Aruba. Landen die onderdeel zijn of waren van het Koninkrijk der Nederlanden.

Anno 2018 staat de Nederlandse en daarmee ook de Tilburgse multiculturele samenleving voor grote uitdagingen. Zo komt er nu nog steeds racisme en discriminatie voor. De grootste uitdaging is als Tilburgers te leren respect en waardering te hebben voor de culturele diversiteit van de medemens. Tilburgers wonen, leven en werken samen in deze mooie stad, maar dat gaat niet altijd vanzelf. Daarvoor is meer wederzijds begrip en kennis van elkaars achtergronden nodig. Dat vormt de basis voor een sterke, saamhorige en solidaire samenleving vanuit gedeelde menselijke waarden met oog op een gemeenschappelijke toekomst van huidige en toekomstige generaties Tilburgers. Een samenleving vanuit verbinding. Net als de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli kan ook deze dialoogmiddag volgens de organisatoren hieraan bijdragen.

Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg i.o. (werktitel)

De dialoogmiddag wordt, net als de herdenking van de afschaffing van het slavernijverleden op 1 juli jl., georganiseerd door een aantal maatschappelijk betrokken Tilburgers die hun initiatief verankeren door de stichting ‘Gedeeld Verleden, Gezamenlijke toekomst Tilburg’ op te richten. De dialoogmiddag wordt verder mede mogelijk gemaakt door Keti Koti Dialoogtafel, Erfgoed Tilburg, Boekenschop, Wereldpodium Tilburg en antidiscriminatiebureau RADAR vormen onderdeel van de organisatie. De dialoogmiddag wordt geleid door Dave Ensberg-Kleijkers.

Noot voor de redactie

De pers is van harte welkom om bij de dialoogmiddag aanwezig te zijn. Aanmelden kan door een bericht te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het adres van de locatie is:

VerHalenHuis Tilburg

Wagnerplein 4

5011 LR Tilburg

Wilt u naar aanleiding van dit persbericht contact met de organisatie opnemen? Bel dan met Carla Mohaameth, voorzitter van de stichting in oprichting, via 06-55619331 of stuur haar een emailbericht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..